SHBA refuzon të pranojë rezultatet e OBSH-së mbi origjinën e virusit në Kinë, ja masat që do të ndërmarrë vetë administrata e Biden

Pasi Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se nuk ka prova të qarkullimit të koronavirusit në ndonjë specie shtazore në Kinë, Shtetet e Bashkuara kanë refuzuar të pranojnë zbulimet e fundit nga organi global i shëndetit dhe thanë se do të verifikojnë në mënyrë të pavarur rezultatet duke përdorur inteligjencën e vet.

“Ne shohim parregullsi, por ne do të shikojmë raportin, të dhënat themelore, për të përdorur atë që mund të kemi brenda mundësive tona bazuar në inteligjencën dhe analizën tonë për të vërtetuar atë që OBSH ka gjetur dhe për të arritur në përfundimet tona”, tha të martën Ned Price, Zëdhënësi i Departamentit të Shtetit të SHBA.

Ai më tej tha, “është e qartë, kinezët, të paktën deri më tani, nuk kanë ofruar transparencën e nevojshme për të cilën ne kemi nevojë dhe që, po aq e rëndësishme, i duhet komunitetit ndërkombëtar në mënyrë që të mund të parandalojmë që këto lloj pandemish të mos ndodhin më kurrë”.

Ndërkohë, vërejtjet janë dënuar nga eksperti i OBSH-së Peter Daszak, i cili u përgjigj duke kërkuar që njerëzit të mos “mbështeten shumë në inteligjencën e SHBA-së”.

“Joe Biden duhet të jetë i ashpër me Kinën. Ju lutemi mos u mbështetni shumë në inteligjencën amerikane: gjithnjë e më shumë e shkëputur nga Trump dhe sinqerisht e gabuar në shumë aspekte”, tha ai, në Twitter.

Disa javë pasi një ekip i ekspertëve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë nisi një hetim mbi origjinën e COVID-19 në Wuhan, trupi shëndetësor global të martën tha se nuk ka asnjë provë të qarkullimit të koronavirusit në ndonjë specie shtazore në Kinë.

Duke folur në një konferencë shtypi, Peter Ben Embarek, shefi i misionit të OBSH-së në Wuhan, deklaroi katër hipoteza se si virusi u përhap, por përsëriti se “hipoteza e incidenteve laboratorike nuk ka shumë të ngjarë të shpjegojë futjen e virusit në popullatën njerëzore”.

“Nuk ka qenë e mundur të përcaktohet ndonjë specie shtazore si një rezervuar i mundshëm për këtë sëmundje dhe ato tregojnë se aktualisht dhe gjithashtu në vitin 2019 nuk duket se kishte qarkullim të virusit në ndonjë specie shtazore në vend”,tha ai.

Ai më tej tha se “katër hipoteza kryesore ose grupe hipotezash” janë identifikuar se si virusi COVID-19 mund të jetë futur midis njerëzve.

Katër hipotezat kryesore janë: përhapja direkte zoonotike; prezantimi përmes specieve ndërmjetëse; zinxhiri ushqimor, produktet ushqimore të ngrira, transmetimi sipërfaqësor; dhe më në fund një incident i lidhur me laboratorin.

“Përfundimet tona fillestare sugjerojnë që futja përmes një specie ndërmjetëse pritëse është rruga më e mundshme dhe ajo që do të kërkojë më shumë studime dhe kërkime më specifike të synuara … Gjetjet sugjerojnë që një hipotezë e incidentit laboratorik është jashtëzakonisht e vështirë të shpjegojë futjen e virusit në popullatën njerëzore”, tha eksperti i OBSH-së.

Duke folur nëse virusi ka rrjedhur nga instituti i virologjisë i Wuhan, ai tha, “Ne gjithashtu pamë institutin e virologjisë të Wuhan … laboratorin dhe gjendjen e laboratorit dhe ishte shumë e vështirë që ndonjë gjë të shpëtonte nga një vend i tillë. Ne gjithashtu e dimë që incidentet laboratorike janë, sigurisht, jashtëzakonisht të rralla”.

COVID-19/ Çfarë mund të arrijë vaksina dhe çfarë jo?

Të vaksinuarit infektohen me SARS-CoV-2. Pasoja? Në radhë të parë indinjatë – sepse gjithnjë e më shumë po shtohet skepticizmi lidhur me qëllimin e vaksinave.

Pothuasje i gjithë viti i kaluar kaloi me tension për të siguruar vaksinën ndaj COVID-19. Ne mësuam se çfarë janë vaksinat mRNA, ndoqëm me interes të dhënat mbi studimet dhe shpresonim për efektin e tyre. E në brendësi mendonim, se nëse më në fund do të ketë një vaksinë, atëherë çdo gjë do të bëhet mirë si më parë.

Ndërsa tani që i kemi më në fund vaksinat konstatojmë, se puna nuk ecën ashtu si e kishim përfytyruar.

Së fundi mësuam lajmin, se në një shtëpi kujdestarie për të moshuarit në qarkun Osnabrück disa banorë ishin infektuar me koronavirusin e variantit B.1.1.7. Ky lajm ishte indinjues.

Pikërisht në këtë shtëpi kujdesi ishin bërë vaksinat në dozën e parë. Një rast i pastër ky i dështimit të vaksinimit? Në fakt, jo, por kemi të bëjmë me një keqkuptim të vaksinës. “Ka pasur raste tërësisht asimptomatike dhe në përgjithësi me simptoma të lehta, gjë që me sa duket shpjegohet me efektin pozitiv të vaksinës”, i përgjigjet pyetjes së DW-së Burkhard Riepenhoff, zëdhëns shtypi i qarkut Osnabrück.

Edhe autoritetet shëndetësore dhe mjekët janë të sigurtë, që vaksina e dytë në shumicën e ratseve e pengon një ecuri me pasoja të rënda të sëmundjes, thuhet në një njoftim të shtëpisë së kujdesit. E pikërisht ky është qëllimi i vaksinës: të pengojë sëmundjen me pasoja të rënda.

Gabim të mendosh, që mjafton injektimi i vaksinës e gjithçka është në rregull

Vaksinat e licencuara deri tani ndaj COVID-19 të gjitha kanë efekt të mirë. Nëse personi i vaksinuar bie në kontakt me SARSCoC-2, me shumë gjasë ai nuk do të sëmuret, të paktën jo rëndë.

Megjithatë rregullat e ruajtjes së distancës, të higjenës dhe mbajtja e maskës janë të rëndësishsme, lidhur me të cilat Instituti Robert Kosh (RKI) tërheq vëmendjen: „Edhe ai që është vaksinuar, mund të kontribuojë në trasnmetimin e koronavirusit”, shkruhet në faqen e internetit të këtij instituti.

Ajo që vaksinat nuk mund të arrijnë, ose më saktë çka ende nuk është konfirmuar përfundimisht: Është se ende nuk dihet me sigurise se sa ndihmon vaksina në ndalimin e përhapjes së virusit apo në pakësimin e pëhapjes së tij në popullsi. Nuk është po ashtu e konfirmuar qartazi, se deri sa kohë ruan vaksina imunitetin  dhe nëse të vaksinuarit përkohësiht vazhdojnë ta kenë virusin dhe mund t’ua ngjisin atë të tjerëve.

Në raste të tilla një person mund ta kishte përkohësisht virusin, por nuk do të sëmurej. E pikërisht në këtë pikë krijohen keqkuptime: A mbrojnë vaksinat nga infeksioni apo “vetëm” nga sëmundja?

Imunitet i sterilizuar apo funksional

Së brendëshmi ne shpresojmë rastin ideal – të ashtuquajturin “imunitet i sterilizuar” prej vaksinave ndaj koronavirusit. Në një rast të tillë vaksina do të na mbronte nga infeksioni. Virusi bllokohet përpara se të depërtojë në trup.Të vaksinuarit nuk e transmetojnë atë, sepse ata nuk e kanë atë në trup. Pra virusi nuk mund të përhapet më, ky është një aspekt i rëndësishëm për imunitetin e tufës.

Por ky imunitet sterilizues nuk është konfirmuar deri tani në vaksinat ndaj koronavirusit, kështu shpjegon Qendra Federale për Sqarimin shëndetësor. „Deri tani mungojnë ende të dhënat, rezultate mund të ketë vetëm në muajt e ardhshëm.”

Sa i përket të ashtuquajturit “imunitet funksional” infeksioni nuk pengohet, por ai mbron të vaksinuarit nga shpërthimi i sëmundjes dhe ecuria e rëndë e saj”.

Nga mutacionet dalin edhe më shumë pikëpyetje

E ndërkohë që ka mjaft pikëpyetje lidhur me vaksinat, dalin edhe problemet e reja me mutacionet që ka pësuar virusi. Afrika e Jugut p.sh. e ka ndaluar përdorimin e vaksinës së koncernit britaniko-suedez AstraZeneca, për aq kohë sa shkencëtarët ende janë duke u konsultuar për përdorimin më të mirë të këtij medikamenti.

Sipërmarrja farmaceutike pranoi, se vaksina ofron mbrojtje të kufizuar nga një infeksion me ecuri të lehtë të variantit afrikano-jugor të virusit.

Të dhënat paraprake të studimeve të Universitetetve Oksford dhe Witwatersrand, që do të botohen nga AstraZeneca, mbi të cilat ka informaur ndërkohë „Finantial Times”, tregojnë, se vaksina është efikase ndaj variantit B.1.351 duke penguar sëmundjen e rëndë, por sëmundjen e lehtë nuk e parandalon. Të dhënat sipas këtij njoftimi megjithatë janë të kufizuara, sepse testimi është bërë tek 2000 persona të rinj dhe të shëndetshëm.

Mutacionet parimisht nuk janë të pazakonta tek viruset, mesatarisht çdo muaj ka dy variante të reja. Por ndryshimet p.sh. në një pozicion të proteinës Spike mund të kontribuojnë për një përhapje më të shpejtë të virusit. Virsui që ka pësuar mutacion mund të shumohet në rrethana të caktuara më me intensitet e po ashtu të përhapet ose t’i devijojë imunitetit më lehtë se sa koronavirusi fillestar. Drejtuesi i studimit në Afrikën e Jugut, Shabir Madhi, u shpreh optimist duke iu referuar ngjashmërisë së vaksinës me vaksinën e Johnson & Johnson, që ofron 85 përqind mbrojtje nga një sëmundje me ecuri të rëndë. Ka shpresa, që vaksina AstraZeneca në grupmoshat e rrezikuara të funksionojë po aq mirë.

Në Universitetin Oksford po punohet ndërkohë për përshtatjen e vaksinës ndaj varianteve të reja të virusit.

Kujdesi duhet të vazhdojë

Sipas stadit aktual edhe vaksinat e BioNTech/Pfizer dhe Moderna kanë efekt edhe ndaj variantit britanik të virusit B.1.1.7. Por sidoqoftë nëse dikur virusi pëson mutacion të fuqishëm, sa vaksina nuk mund ta neutralizojë atë, atëherë vaksinat duhen përshtatur.

Eksperti socialdemokrat gjerman Karl Lauterbach, i cili është vet epidemiolog, shkruan në Twitter lidhur me zhvillimet e fundit dhe përhapjen e mutacioneve: “Varianti i Afrikës së Jugut tregon, se sa e rëndësishme është të shmanget çdo infeksion.”

Është e domosdoshme edhe më tej, që ne të bashkëpunojmë dhe të jemi aktiv në kufizimin e virusit dhe të gjtiha varianteve të tij: Regullat e ruajtjes së distancës, higjena dhe mbajtja e maskës duhen respektuar, por ashtu duhen kufizuar kontaktet derisa ta kemi pandeminë nën kontroll./DW

Marrëdhënia e trazuar e bavarezit Jerome Boateng, dhunë në familje dhe vetëvrasja e ish-partneres së tij 25-vjeçare

Lajmi për vdekjen e ish-partneres së asit të Bayern Munich, Jerome Boateng, Cassia Lenard, zhyti botën e futbollit në trishtim të thellë.

Policia e Berlinit gjeti vajzën në banesën e saj pa shenja jete, ndërsa shkaqet dhe rrethanat e vdekjes së saj nuk dëshmojnë për një vepër penale. Mundësia më e mundshme është që ajo të ketë kryer vetëvrasje. Në fakt, ironia tragjike është se në të njëjtën ditë ishte ditëlindja e djalit të saj 6-vjeçar.

“Dje rreth orës 8.30 pasdite një operacion policor u krye në Charlottenburg për dyshimin e vetëvrasjes. Një person i pajetë u gjet në shtëpi. Nuk ka indikacione të përfshirjes së palës së tretë”, tha një zëdhënës i autoriteteve gjermane.

Lajmi për vdekjen e saj u konfirmua nga modelja dhe mikesha Sara Kulka, e cila ngarkoi një foto të përbashkët të tyre në Instagram.

Dashuria

Historia e dashurisë së modeles me Boateng u kthye në një makth për 25-vjeçaren Cassia, e cila kishte një marrëdhënie të trazuar me futbollistin bavarez 32-vjeçar për 15 muaj, e cila përfundoi pa lavdi në 2 shkurt, pas një sërë grindjesh dhe ofendimesh të shkëmbyera mes të dyve.

Në fakt, vetë Boateng ishte i pari që njoftoi ndarjen e tyre, kur Cassia përplasi makinën e tij luksoze më 5 janar.

Akuzat

Sipas informacionit të sjellë në dritë nga Daily Mail, bukuroshja nga Polonia, zbuloi se ajo ishte duke përjetuar një ferr me Boateng, të cilin e kishte karakterizuar si “djall”, ndërsa u betua të shkonte në më shumë detaje, sa më shpejt që të ishte u takuan nga ndarja e tyre.

“Unë kam shumë për të thënë dhe do ta bëj, por duhet të riorganizoj forcat e mia. Ai ishte një jobesimtar dhe gënjeshtar. Ju lutem më jepni pak kohë. Unë do të përgjigjem. Sepse nuk jam ndjerë kurrë më e përdorur. Ai më mashtroi dhe u tall me mua”.

Në një intervistë për gazetën gjermane Bild, Boateng e kishte akuzuar modelen për shantazh ndaj tij me akuza të rreme për dhunë në familje dhe duke nënvizuar varësinë e saj ndaj alkoolit. “Cassia më ndau nga ish-i im dhe më pas më kërcënoi. Kështu që vendosa të qëndroj me të dhe të provoj. Edhe botimi i marrëdhënies sonë ishte vendimi i saj dhe jo i imi. Gjatë marrëdhënies sonë, ajo më kërcënoi se do të shkatërronte karrierën time dhe se do të më bënte të humbja fëmijët e mi”, kishte thënë ai në intervistën e tij.

Në fakt, në mbështetje të pretendimeve të tij, ish e dashura e tij, Rebecca Silvera, publikoi mesazhe të regjistruara të Cassia. “Cassia shkatërroi familjen time për përfitimet e saj. Unë nuk do ta lejoj atë të shkatërrojë Jeronimin. Unë nuk do ta lejoj viktimën të luajë. Kjo ka bërë shumë dëm”, tha ai.

Proces gjyqësor me nënën e fëmijëve të tij dhe akuza serioze për abuzim

Pas shkëlqimit të një futbollisti të suksesshëm mund të jetë një situatë e trazuar familjare, diçka që duket se është e vërtetë në rastin e Jerome Boateng.

Në veçanti, në vitin 2015, kampioni i botës me kombëtaren gjermane, ishte në qendër të vëmendjes së mediave ndërkombëtare, për shkak të së cilës ai është në një mosmarrëveshje ligjore me ish-partneren e tij dhe nënën e dy fëmijëve, në urdhri për të marrë vendimin e kujdestarisë.

Veçanërisht, në faqen e tij të parë, Bild kishte nxjerrë në dritë dëshminë e ish-gruas së Boateng, Serin Senler, e cila pretendoi se në tetë muajt e fundit të bashkëjetesës së tyre, futbollisti i Bayern ishte bërë shumë agresiv dhe madje kishte arritur në pikën ku e kishte kafshuar pas një sherri. Ajo gjithashtu u ankua se po e tradhtonte vazhdimisht me gratë që i njihte.

Kush ishte 25-vjeçarja Cassia Lenard?

Bukuroshja 25-vjeçare nga Polonia ishte bërë shumë e njohur për publikun e gjerë përmes pjesëmarrjes së saj në Modelin Top Germany në 2012. Në fakt, ajo ishte nëna e një djali 6-vjeçar, të cilin e kishte nga një lidhje e mëparshme e saj e cila përfundoi tre vjet më parë

Kthehen ne burg dy personat qe rrahen per vdekje Sinanrrapajin.

Kështu, gjyqtari i çështjes  Pirro Sota ka ndryshuar vendimin e tij dhënë më parë, që i lironte të akuzuarit.

Në seancën e sotme, gjyqtari Sota, pasi administroi të gjitha provat dhe pamjet filmike të kamerave të sigurisë dhe raporton mjeko-ligjor vendosi që Festim Alimerkaj 53 vjeç dhe Ferdinand Merkaj 44 vjeç të qëndrojnë në burg. Ndërsa për Fitim Zekaj 42 vjeç u vendos detyrim paraqitje.

Pak ditë më parë, gjyqtari Pirro Sota liroi nga burgu tre personat që e goditën me shufër hekuri 57-vjeçarin, me pretendimin se kishim të bënim me një sherr mes disa personave dhe se provat nuk ishin të mjaftueshme për të ndëshkuar autorët.

Si ka ndodhur ngjarja

Mbrëmjen e 28 janarit në Ballsh, tre personat rrahën Pelivan Sinanrrapajn pasi kishin dalë nga një lokal. Ai u dërgua me plagë në spitalin e Traumës, teksa autorët u arrestuan një ditë më vonë.

Gjyqtari i Fierit, Pirro Sota dha arrest shtëpie për dy prej autorëve, kurse për Fitim Zekajn detyrim paraqitje duke i konsideruar 3 personat pa rrezikshmëri të lartë. Nga ana tjetër më 7 shkurt, Pelivan Sinanrrapajt ndërroi jetë.

Panorama

Rebelohet mjeku Tritan Kalo: Vendimet e pandemisë i merr Qeveria, jo Komiteti!

Mjeku Tritan Kalo nuk ka pranuar të mbajë më mbi supe peshën e vendimeve të orareve të kufizimit të lëvizjes së qytetarëve. Në një status në Facebook, mjeku ka thënë se ka pasur abuzim me funksionin e Komitetit të Ekspertëve, që shpesh është përdorur nga politika si një mburojë për vendimet e vëna në diskutim nga mjekët apo ekspertët e shëndetësisë.

“Bëhet fjalë për një Komitet KËSHILLIMOR dhe jo VENDIM-MARËS sikundër pothuajse përditë abuzohet nga ekzekutivi dhe opozita….Këshillat e udhëzimet e këtij Komiteti ekspertësh që funksionon mbi bazat e VULLNETARIZMIT, më pas diskutohen e kalojnë filtrin ligjor, ekonomik e social pëpara se mbi bazën e tyre të meren VENDIME nga EKZEKUTIVI…Ndaj duhet përfundimisht të kihet e qartë prej kujtëdo se, Komiteti këshillon, Ekzekutivi vendos…. MOS ABUZONI me togfjalëshin se “Komiteti i Ekspertëve vendosi që…” Jepini Çezarit atë që i përket atij….E thënë shkurtazi e qartazi….” ka shkruar mjeku ditën që qeveria vendosi të vendosë kufizimin e orarit në orën 20:00, pra dy orë më herët.


Vendimet për lëvizjen e lirë gjatë pandemmisë kanë qenë shpesh të atakuara, por kryeministri Rama ia ka lënë përgjegjësinë Komitetit të Ekspertëve

Rrëmbehet anija në Britani/ Dyshohet se autorët janë shqiptarë

Një ngjarje e rëndë ka ndodhur në Britani.

Një anije raportohet se është rrëmbyer nga disa shqiptarë sipas mediave vendase, por këto janë zëra që priten të hetohen pas zbardhjes së ngjarjes. Incidenti ka ndodhur në ishullin e Portland.


Sipas mediave britanike, shtatë persona u arrestuan pasi u ngjitën në një anije tregtare në Kanalin Anglez me destinacion Dorset.

Burrat, të raportuar si emigrantë, të cilët policia beson se janë shtetas shqiptarë, u gjetën në bordin e anijes tregtare, Chise Bulker, në brigjet e Portland, afër Weymouth në Dorset.

Kapiteni i anijes raportoi për një person që kishte nevojë për kujdes mjekësor.

Hetimet e policisë zbuluan se kishte ‘një numër të vogël individësh të paidentifikuar’ në bordin e anijes.

Ata u arrestuan dhe u shoqëruan sot, 24 orë pas thirrjes së parë për ndihmë.

Një zëdhënës i Policisë së Dorset i tha Mirror se ata u arrestuan “nën dyshimin e veprave të imigracionit, por këto çështje do të merren nga Forcat Kufitare dhe Vizat dhe Imigracioni në MB”.

Anija, në pronësi të Orix Corp me seli në Japoni, kishte mbërritur në brigjet e Mbretërisë së Bashkuar të martën herët, pasi ishte ngarkuar në portin e Rouen në Francë.

Anija u përpoq të kthehej në Francë, por u refuzua nga portet franceze.

Raportimet thonë se personat ilegalë në anije u përpoqën të merrnin kontrollin e anijes, ata u bënë të dhunshëm duke dëmtuar ekuipazhin ndërsa kapiteni u dëgjua duke qarë dhe në ankth përmes telefonit, por këto zëra nuk janë konfirmuar nga policia.

Një zëdhënës i Policisë Dorset tha në një deklaratë: “Ne morëm një telefonatë rreth orës 5.40 të mëngjesit të martën, 9 shkurt 2021 nga shërbimi i ndihmës së shpejtë në lidhje me një person që thuhet se kishte nevojë për kujdes mjekësor në bordin e një anijeje tregtare, të quajtur Chise Bulker, jashtë bregdetit të Portland.

Pas hetimeve, u vërtetua se kishte një numër të vogël individësh të paidentifikuar që ishin vendosur në bordin e anijes dhe askush prej tyre nuk kërkonte ndonjë ndihmë mjekësore.

“Oficerët e lidhur me Forcën Kufitare, ekuipazhin e anijes dhe agjencitë e tjera partnere morën masa që anija të ankorohej në Portland.

“Një total prej shtatë individësh, – që besohet të jenë shtetas shqiptarë, – u arrestuan nga policia dhe u shoqëruan nga anija. Ata do të konsiderohen nga Forcat Kufitare dhe Vizat dhe Imigracioni i MB për vepra të mundshme.

Kush nuk e njohu Marko Veshken ne Fier….

Përkujtojmë sot me respekt një figurë si Marko Veshka, i cili për mëse 60 vjet i shërbeu me dashuri, përkushtim dhe humanizëm komunitetit fierak. Në memorjen tonë, Marko Veshka do të mbahet mend gjatë si një nga protagonistët e shumë aktiviteteve dhe veprimtarive shoqërore, gjatë të cilave do t’u gjendej pranë me humanizëm shumë familjeve fierake. Për këto merita është nderuar nga Bashkua Fier me titullin ‘’Qytetar Nderi’’ dhe sot, një nga qendrat shëndetësore të qytetit mban emrin e tij.
Veprat bëjnë që emrat të lartësohen dhe të mbesin në memorjen kolektive edhe pas ndarjes nga jeta.