Pesë agjenci federale kanë filluar t’u thonë punonjësve se mund të marrin vaksinën Pfizer ose Moderna’s Covid-19 në më pak se tetë javë kur SHBA përgatitet të shpërndajë dozat potencialisht të shpëtimit të jetës në të gjithë vendin, sipas një personi me njohuri të dorës së parë të planifikoj

Punëtorët thelbësorë federalë do të ishin ndër grupin e parë të amerikanëve që do të inokulohen kundër koronavirusit pas punonjësve të kujdesit shëndetësor të vendit, sipas programit të vaksinimit të Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve “libri i përkohshëm”. Plani rendit punëtorët thelbësorë, së bashku me të moshuarit dhe grupe të tjera tepër të ndjeshme, në fazën e parë të planit të saj të shpërndarjes së vaksinave, e cila nuk është finalizuar ende dhe mund të ndryshojë.

Diplomatët në Departamentin e Shtetit të cilët janë 70 vjeç e lart ose ndryshe në një grup të prekshëm të popullsisë mund të kualifikohen për vaksinim të hershëm, tha personi, i cili kërkoi të mos identifikohej sepse as vaksinat e kompanive nuk janë autorizuar dhe planet e shpërndarjes janë ende duke u hartuar.

Koha varet shumë nga sa shpejt Administrata e Ushqimit dhe Barnave mund të aprovoje vaksinat e secilës kompani për përdorim emergjent. Pfizer, e cila zhvilloi vaksinën e saj me kompaninë farmaceutike gjermane BioNTech, tha se ata dorëzuan aplikimin e tyre të Premten dhe Moderna pritet që së shpejti të ndjekë shembullin.

Nëse secila vaksinë nuk është e autorizuar nga FDA, kjo do ta vonojë këtë kohë, tha personi. Sa shpejt mund të shpërndahet vaksina, varet edhe nga një larmi faktorësh të tjerë, përfshirë prodhimin dhe disponueshmërinë e furnizimeve.

CDC rendit agjencitë që do të merrnin doza direkt nga qeveria federale: Byroja e Burgjeve, Departamenti i Mbrojtjes, Departamenti i Shtetit, Shërbimi Shëndetësor Indian dhe Administrata Shëndetësore e Veteranëve.