Ethiopian Jews arrive in Israel (21/05/20)

Izraeli ka miratuar një plan për të sjellë 2,000 hebrenj etiopianë në vend, duke shënuar një hap të madh drejt përfundimit të një saga dekada të gjatë mbi fatin e tyre.

Ata janë pjesë e rreth 8,000 anëtarëve të një komuniteti që kanë pritur të vijnë në Izrael për vite me rradhë.

I njohur si Falash Mura, e drejta e tyre për t’u vendosur në Izrael është një çështje e diskutueshme pasi sfondi i tyre përjashton shtetësinë automatike të disponueshme për shumicën e hebrenjve.

Operacionet sekrete sollën mijëra hebrenj etiopianë në Izrael në vitet 1980.

Shumë anëtarë të Falash Mura kanë lidhje familjare me atë komunitet, i cili njihet si Beta Israel. Sidoqoftë, atyre u është lejuar të emigrojnë në Izrael rast pas rasti, dhe mijëra mbeten në kampe në Gondar dhe Addis Ababa në Etiopi.