Pas bisedimeve polemike, vendet e BE kanë vendosur të lejojnë që shtetasit nga 15 vende të hyjnë në territorin e bllokut që nga nesër, 1 korrik.

Marrëveshja midis shteteve të BE gradualisht do të heqë kufizimet e udhëtimit për shtetasit jo-BE të cilat u miratuan në mes të marsit për të përmirësuar përhapjen e COVID-19.

Banorët e Algjerisë, Australisë, Kanadasë, Xhorxhisë, Japonisë, Malit të Zi, Marokut, Zelandës së Re, Ruandës, Serbisë, Koresë së Jugut, Tajlandës, Tunizisë dhe Uruguajit mund të udhëtojnë në BE.

Vizitorët kinezë janë gjithashtu të mirëpritur me kushtin që Pekini t’u japë të njëjtat të drejta qytetarëve të BE-së.

BE do të rishikojë listën çdo dy javë bazuar në kriteret epidemiologjike, përfshirë përgjigjen e përgjithshme të vendeve ndaj COVID-19 dhe normat në rënie të infeksioneve që pasqyrojnë raste të ngjashme ose më të ulëta për 100,000 banorë në krahasim me mesataren e BE-së.

Sipas rregullave të tanishme, shtetasit turq ose amerikanë nuk mund të hyjnë në BE përveç nëse janë të afërm të afërt të një qytetari të BE-së, banorë afatgjatë të BE-së, ose të punojnë në sektorin e kujdesit shëndetësor.

Banorët e mini-shteteve të Andorrës, Monakos, San Marino dhe Vatikanit trajtohen si shtetas të BE për hyrje.

Heqja graduale kërkon koordinim midis 30 vendeve, përfshirë katër shtete të BE-së të cilët ende nuk duhet të anëtarësohen në zonën Shengen – përkatësisht Bullgaria, Rumania, Kroacia dhe Qipro Jugore – dhe katër anëtare jo-BE të zonës pa kufij (Norvegjia, Lichtenstein, Zvicra, Islanda ).

Vendimi ka qenë rezultat i negociatave të gjata dhe të vështira midis vendeve të BE-së me qasje të larmishme ndaj kufizimeve të udhëtimit.

Marrëveshja është jo detyruese, por vendet që lejojnë udhëtarët nga vendet e jashtme që nuk janë të listuara rrezikojnë që bashkëmoshatarët e tyre të BE përsëri të mbyllin kufijtë dhe të mos i lënë qytetarët e vendeve që nuk respektojnë.